Beperkt plekken beschikbaar in maand april-juni. Vol = vol. Lees onze werkwijze en check beschikbaarheid hier.

Exclusieve materialenPersoonlijk contactAmbachtelijk drukwerk
Geboorte melden
‹ terug naar overzicht

De top drie meest gemaakte schrijffouten bij gedichten

De top drie meest gemaakte schrijffouten bij gedichten
10 juli 2019

Ja, hoe zit dat eigenlijk met gedichten? Zijn er bepaalde regels voor het noteren van gedichtjes? Kun je het überhaupt fout doen? Jazeker! Wij hebben de meest gemaakte fouten op een rijtje voor je gezet. Zo kun je gelijk even checken of jouw gedichtje wel goed geschreven is.

Winters geboortekaartje met houten eikels

Heel vaak worden gedichtjes zo klakkeloos van Google of een geboortekaartjes website overgenomen. Dat is natuurlijk heel gemakkelijk, maar let op. Een spelfoutje kan er dan snel bij insluipen.

#1 Verkeerde spelling
Wij zien met regelmaat gedichtjes langskomen waarbij 'houd' in 'hou' veranderd is en 'jouw' en 'jou' ook verkeerd wordt gebruikt. Het staat misschien wat raar omdat je 'hou' in spreektaal zonder een 'd' uitspreekt, maar bij een gedichtje staat het toch een beetje slordig. Twijfel je tussen 'jou' of 'jouw'? Kijk dan even of het over een bezit gaat of niet. Als het om een bezit gaat, zoals 'jouw fiets' is het met een 'w' en 'ik houd van jou' is het zonder 'w' erachter.
                       

#2 Verkeerd gebruik van leestekens
Heel vaak worden gedichtjes zo klakkeloos van Google of een geboortekaartjes website overgenomen. Maar let op: wees kritisch op de leestekens. Dit kwamen wij onlangs nog tegen:

“Op mijn teentjes kijk ik
over ‘t randje van de wieg,
dag klein zusje
ik vind je lief!”

Door dit gedichtje zo te noteren is het een hele lange zin geworden. ‘Dag klein zusje’ is in principe een nieuwe zin en mag dan ook met een hoofdletter beginnen. Als tip willen we je dan ook willen meegeven om het gedichtje even hardop voor te lezen. Je merkt dan vanzelf waar een komma of punt hoort te staan. Zo loopt dit gedichtje veel beter:

 Of wat dacht je van het gedichtje op de foto? Wij vonden 'em zo op het web:

"Het geluk zit vaak in het kleine
maar dat iets kleins zo groot kan zijn,
dat hadden wij nooit gedacht"

Maar hier staan de leestekens toch echt niet goed. Voor 'maar' hoort een komma te staan en na het woord zijn mag deze juist weg. En als je begint met een hoofdletter, eindig dan ook met een punt. Dat is wel net zo netjes! De goede variant?

# 3 Inconsequent zijn
Nu vraag je misschien af. Zijn leestekens nodig op een gedichtje? Nee, niet persé. Pas het vooral consequent wel of niet toe. Wij zien nog wel eens gedichten waarbij de helft met leestekens is en de laatste zin zonder leestekens. Not done als je het ons vraagt.

Hoe dan wel?
Als je het gedichtje precies wil laten overkomen zoals je het bedoelt dan is het aan te raden om gebruik te maken van leestekens. Wij raden dit zeker aan bij wat langere gedichten die langer zijn dan 3 regels. Dan is het fijn om mensen te sturen door middel van punten, komma's en hoofdletters.

Houd je van een wat vrijere vorm? Gebruik dan alleen de hoognodige leestekens. Maar wees wel consequent! Een fijne stijlregel is bijvoorbeeld om bij elke nieuwe zin met een hoofdletter te beginnen. Punten kunnen op deze manier vermeden worden. Je kan ook kiezen om elke regel te laten beginnen met een hoofdletter. Kortom, kijk vooral welke stijl je het mooiste vindt en voer dit helemaal consequent door.

Ontvang gratis inspiratie met de top 10 mooiste gedichten
Speciaal voor jou heb ik, Henrieke, een e-book gemaakt met de mooiste en ontroerendste gedichten die ik in de afgelopen jaren ben tegengekomen. Zo kun je (alvast) inspiratie op doen voor een mooi gedichtje op het geboortekaartje van je zoon of dochter.

 

Schrijf je hier in en ontvang een gratis e-book vol met inspirerende gedichten!

221
14509371